ÉLET VIRÁGA JÓGASTÚDIÓ

HOGYAN VÁLASSZ JÓGASZŐNYEGET?

Sokszor kérdezitek tőlünk, hogy milyen szőnyeget vásároljatok otthonra, vagy a saját gyakorláshoz.
Ez a blog most ebben segít, eligazodni a jógaszőnyegek széles spektrumában. Fontos leszögezni, hogy egyetlen jógamárka elkötelezettjei sem vagyunk, de van már jópár éves tapasztalatunk, és „elszaggatott” jógaszőnyeg mögöttünk.

Több szempont szerint lehet rangsorolni a szőnyegeket, az egyik az anyaga, a vastagság, a fenntarthatóság és természetesen az ár.

Ezeket nézzük most meg:

Miből van a jógaszőnyeg?

Sokféle anyagból készítenek ma már jógaszőnyegeket.
Ha izzadósabb a tenyered, akkor érdemes csúszásmentes szőnyegeket választani, általában a gumi anyagú az, ami a legkevésbé csúszik, és elnyeli az izzadságot is. (Ilyenek például a Liforme, YogaDesign Lab, Yade Yoga)

Ha ez nem olyan fontos szempont, akkor lehet például parafa a szőnyeg, ami egy melegebb érzetet ad, és a térdnek is kellemesebb alátámasztást biztosít, vagy készülhet PVC-ből is, ami talán az egyik legtartósabb fajta, könnyű tisztán tartani. (Manduka szőnyegek vagy Bodhi Rishikesh az egyik legjobb ebben a szegmensben)

Vannak velúr bevonatú és természetes pl. a juta, ami természetes pamutszálakat tartalmaz. Fontos, hogy első körben, ne a szép minta csábítson el bennünket, mert nem biztos, hogy hosszútávú barátság lesz közöttünk és a jógaszőnyeg között.

Ami fontos, hogy olyan szőnyeget ne válasszunk, ami sportszőnyeg, polifoam, ugyanis nincs meg a tömörsége, jobban belesüpped a tenyér is, ami csukló fájdalomhoz vezethet, és a talpak alatt sem ad stabilitást. Egy szuper teszt erre, álljunk rá a szőnyegre egy terpeszbe, és kezdjük széttolni a talpainkat, ha a szőnyeg elkezd szétnyúlni, akkor az a jógázáshoz nem megfelelő. Ezekkel a szőnyegekkel még az is baj, hogy nem tapadnak a talajhoz és elcsúszhatunk rajta, egy egy mozdulatnál.

Milyen vastag legyen a szőnyeg?

Általában 4 vagy 4.5 mm körüliek a jógaszőnyegek. Nyilván minél vastagabb, annál nehezebb is a szőnyeg, ezért érdemes azt is megfontolni, hogy mennyit szeretnénk hordozni. Ha érzékenyebb a térded, érdemes legalább 5 mm vastag jógaszőnyeget választani, de a vastagság maximum 6 mm legyen. Afölött már túl vastag a jógához. Ilyen ízületkímélő pl a Kurma vagy a Mandukában is található ilyen vastagságú és tömörségű szőnyeg.

Fenntarthatóság!

Ez is egy fontos szempont, ugyanis fontos, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, és egy jógaszőnyeg hosszú időn keresztük a társunk legyen a gyakorlásban. A legkevésbé fenntartható szőnyegek sajnos a gumi és kaucsuk anyagúak, rendszeres jógagyakorlás mellet, kb heti 2 alkalom, 3-4 év alatt kikopnak, megrepedeznek, és foszlani kezd a felső réteg. Igaz, hogy lebomlóak, de ez is egy fontos szempont döntés előtt.

A természetes anyagúak valamivel tovább bírják, de azok is idővel a leghasználtabb felületeknél, tenyerek, talpak alatt elkezdenek megkopni, elvékonyodni.

A leghosszabban használható szőnyegek a PVC, vagy a kevert anyagúak, amik a legjobban bírják a gyűrődést, ez a legtöbb nagyobb márkánál is megtalálható fajta.

Mennyibe kerül?

A nagy márkáknál igencsak zsebbe nyúlós egy egy jógaszőnyeg, és tudjuk, hogy sokszor nem a minőség, hanem a név kerül ennyibe. Azt kell mondanom, hogy ha nem vagyunk fanatikusan rajongói egy márkának, érdemes szétnézni a közép kategóriában, vagy a no name márkák között is találhatunk hasonló jó minőséget. Ha kérdezik tőlem, milyen szőnyeget ajánlok, én elsőre mindig a Bodhi Rishikesh szőnyeget mondom, ugyanis ár érték, fenntarthatóság szempontjából az egyik legjobb választás. Nem véletlen, hogy sok jógastúdióban is ezt a szőnyeget használják. Sokféle színben kapható, és tényleg elnyűhetetlen.

Ha fontos a minőség és a logó a szőnyegünkön, akkor pedig olyat válasszunk, ami a mi szempontjainknak a legjobban megfelel. Ne hagyd, hogy elvigyen a csillogás, a szép minta, mert lehet, hogy nem lesz jó rajta gyakorolni, és kénytelen leszel másik szőnyeget venni.

Jó megoldás lehet még a hordozható jógaszőnyeg, vagy jógatörölköző, ami egészen vékony, ráterítheted a stúdió szőnyegére, vagy akár otthon a szőnyegre, ami nem olyan megfelelő. Ezeken önmagában nem szoktuk használni, mert nagyon vékonyak 1 vagy 1.5 mm. Viszont összehajtható, kis helyen elfér, és könnyű is. Nyaralásra tökéletes választás.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni eligazodni a jógaszőnyegek világában, és megtalálod a legmegfelelőbb társad a gyakorláshoz.

Facebook