ÉLET VIRÁGA JÓGASTÚDIÓ

TÉVHITEK A JÓGÁRÓL

Sokszor szembesülünk különféle kifogásokkal, tévhitekkel, hogy valaki miért nem gyakorol. A tévhitek általában abból adódnak, hogy kevés információval rendelkeznek a jógáról. Ebben a cikkben ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni – remélve, hogy ez által többen kapnak kedvet a jóga kipróbálásához és tapasztalják meg annak pozitív testi-lelki hatásait.

 

Nem vagyok elég hajlékony!

A jó hír, hogy nem is kell annak lenned, a gyakorlásnak nem előfeltétele a rugalmas test, hanem a következménye. 🙂 Senki sem úgy kezdi a gyakorlást, hogy egyből lemegy spárgába, hanem a hajlékonyság a rendszeres gyakorlással alakul ki, ahogy egyre felszabadultabbá, és oldottabbá válik a test. Az órákon mindig ajánlunk fel könnyítéseket, amivel egy kezdő jógázó is meg tudja csinálni. Gyakorolj és a rugalmasság is előbb utóbb megérkezik. Soha ne hasonlítsd magad másokhoz, lehet ő már több éve gyakorolja a jógát.

A jóga nyakatekert pózokról szól.

Tény, hogy a jógában előfordulnak bonyolult testtartások. De egy átlag Hatha jógán az alap ászanákat gyakoroljuk. Sokszor még a fejenállásig sem jutunk el, csak hosszasabb jógázás után. Mindig a biztonságra törekszünk, és megtanuljuk tisztelni a testünk határait.. A lényeg az, hogy testünk túlerőltetése nélkül tegyük meg, amit tudunk, s garantált, hogy az eredmény nem marad el. Ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy a nyakunkba tesszük a lábunkat, hanem inkább azt, hogy egyre jobban fogjuk érezni magunkat testileg-lelkileg.

A jóga csak nőknek való!

Régen a jógik szinte kizárólag férfiak voltak, az elmúlt évtizedekben viszont a jógastúdiókban egyértelmű volt a női dominancia. Az utóbbi években viszont egyre több férfi ismeri fel a jóga kedvező hatásait, nagyon sok férfi élsportoló, híresség is kiegészítő mozgásként, stresszoldásként alkalmazza. Igaz, nem jellemző a sok férfi jelenléte az órákon, de az biztos, hogy sehol sem fognak ránk furcsán nézni, ha férfiként megjelenünk egy jógaórán. Szerencsére, az utóbbi időben egyre több férfivendég is megfordul a jógaórákon, sőt az oktatóképzéseken is.

A jóga sport, vagy torna

A jóga egy nagyon komplex finomenergetikai rendszer, ami nem csak mozgás, hanem sokkal több annál, légzéssel összehangoltan mozdulunk, pránajámákat gyakorlunk, valamint relaxáció, meditáció is megtalálható a jóga eszköztárában. A testi és mentális egészség helyreállításával segít megtalálni a belső békénket, nyugalmunkat. A jógaórákon olyan izmainkat is bekapcsoljuk, amik amúgy alig dolgoznak, ezért az első óra után enyhébb izomlázra is számíthatunk. Tény, hogy nem a jógától lesz hatalmas bicepszünk, viszont az izomzatunk erősödni fog (különösképpen a jó tartáshoz és a derékfájás elkerüléséhez fontos core izomzat), egy intenzív flow órán pedig kifejezetten megtapasztalhatjuk a testünk határait.

A jógát csak fiatalon lehet elkezdeni.

Ahogyan korábban leírtam, a rugalmasság a gyakorlás eredménye. A jógában az a jó, hogy ha kíméletesen fejlesztjük magunkat, akkor sohasem késő elkezdeni. Hogy egy magyar példánál maradjunk, Etka anyó 55 éves korában kezdett el jógázni úgy, hogy korábban számos betegség gyötörte. A jógának köszönhetően viszont kigyógyult betegségeiből és 93 évig élt. Ami fontos, hogy korunknak megfelelő jógairányzatot válasszunk, fokozatosan gyakoroljunk, és tartsuk tiszteletben a testünk határait. Ha tisztában vagyunk vele, hogy egészségügyi problémáink vannak, akkor a jógaoktatónak jelezzük ezt órakezdés előtt, hogy tudjon figyelni ránk, és felajánlani könnyítéseket.

A jóga vallás

A jóga nem vallás, de nagyon sok valláson belül vannak jóga irányzatok. Azt lehet mondani, hogy a vallásgyakorlás használja a jóga gyakorlatait. Például: minden vallásban vannak jellegzetes testtartások, amik sokszor igen hasonlóak: az összefogott kezek, a lehajtott fej, a csukott szem, a letérdelés, az előre borulás, stb. A jógát vallástól függetlenül bárki gyakorolhatja. A jóga egy komplex rendszerbe foglalt életfilozófia, önismereti, tapasztalati út, ami független minden vallástól, és már több mint 6.000 éve kutatja a választ a „ki vagyok én” kérdésre!

A jógához spirituálisnak kell lenni.

Ez nem elvárás, sőt, a jógagyakorlás fog elindítani ezen az önismereti úton, ahogy egyre többet gyakorolsz. Elsőre elég, ha nyitott vagy! Én is furcsán éreztem magam, amikor az első jógaórám elején közösen zengettem az OM mantrát. Idegen volt számomra, és egy pillanatra úgy éreztem, hogy én nem vagyok ide való. De az energia és pozitív érzések, amelyekkel elhagytam a termet, meggyőzött az ellenkezőjéről. A nyugaton oktatott jóga az adaptáció során rengeteg elemet elhagyott a tradicionális keleti jógafilozófiából, és a világi emberhez igazította azt, sokan épp ezért kritizálják a modern jógastúdiókat. A lényeg, hogy csak annyit veszel magadhoz az órán, amennyit szeretnél.

Várandósan nem szabad jógázni.

Természetes, hogy a pocaklakóval kevésbé mered folytatni a rendszeres edzést, ha pedig azelőtt nem volt része az életednek a testmozgás, valószínű, hogy nem ebben az időszakban jut majd eszedbe elkezdeni. Pedig nincs mitől tartanod, a kismamajógán minden gyakorlatot úgy módosítanak, hogy azt nagy pocakkal is kényelmesen és biztonságosan tudd elvégezni. Természetesen az orvosoddal konzultálj előtte, de ha nem beszél le a mozgásról, a kismamajógával nagyon sokat tehetsz annak érdekében, hogy könnyebb legyen a szülés. Emellett a várandóssággal együtt járó panaszok (hátfájás, ízületi fájdalmak) enyhítésében is segít. A legújabb ajánlások szerint már a várandóságod elején is gyakorolhatsz, én is végigjógáztam a 9 hónapot.

A jóga, ha csendben ülünk és meditálunk.

Ajánlom, hogy olvasd el a „Mi a jóga” posztomat, ott sok utalást találsz arról, hogy mi minden a jóga, de ahhoz, hogy mozdulatlanul tudjuk ülni, akár fél órát is, elengedhetetlen, hogy felszabadítsuk a testet, a csípőt, és megerősítsük a törzs izomzatát. Ez egy hosszú folyamat, hogy már ne jelentsen gondot a mozdulatlan ülés. Jógaórán főleg a mozgás kap aktívabb szerepet, mobilizáljuk és oldjuk a test feszültségét, valamint az óra vége felé gyakorlunk pránajámákat, vagy esetleg vezetett meditációt. De akkor sem engedjük el a kezed, mert egy kezdő gyakorlónál könnyebben elkalandozhatnak a gondolatok, feladatokat adunk az elmének, hogy jelen tudj maradni.

A jógához vékonynak kell lenni!

A médiából ömlenek ránk a jógás képek, és általában vékony és dekoratív hölgyekkel prezentálják mindezt. Ettől függetlenül, ahhoz, hogy elkezd a gyakorlást nem kell így kinézned. Élő példa vagyok arra, hogy ez nem igaz. Sose voltam egy nádszál vékony alkat, és pont a jóga segített abban, hogy elkezdjek fogyni. Bármennyi kilóval is kezdesz neki a gyakorlásnak, az előnyök és a pozitív hatások ugyanazok mindenkinél. Sót a jóga jótékony hatásainak köszönhetően biztos, hogy pár méretet csökkenni fog a ruhatárad. Fontosnak tartom a támogató közeget, mert a jóga nem a külsőségekről szól, hanem arról, hogy kapcsolódjunk őszintén önmagunkhoz, és ez nem ruhaméret függő…

Facebook