ÉLET VIRÁGA JÓGASTÚDIÓ

A jóga és a stressz

A stressz az életünk része, és alapvetően nincs vele gond, ha….

 Tudjuk kezelni
 Ha nem tartós

A stressz az élet velejárója, és bizonyos mennyiségben még segíti is a túlélést. Selye János stresszkutató, két féle stresszt különböztet meg, a jó és a rossz stresszt. A jó stressz, egy vizsgadrukk, izgulás egy fellépés előtt, vagy valami váratlan pozitív eseményhez köthető, a negatív stressz pedig az aggódás, kimerülés, szorongás, félelem, munkahelyi feszültség stb.
Ha a rossz stresszt tudjuk kezelni, van idő a regenerálódásra, akkor sokkal kevésbé fogja megviselni a testünket, pszichénket, mintha folyamatos tartós stresszben élünk, ugyanis ilyenkor nincs integrációra és töltődésre lehetőség. Nem a stressz öl meg, hanem az, ahogyan reagálsz rá – fogalmazta meg a stressz legnagyobb kutatója, Selye János.

Gondoltad volna, hogy már az ősember életében is jelen volt a stressz?

Ez tulajdonképpen az „üss vagy fuss” szimpatikus idegrendszer válasza.

1. Stresszhelyzetben az ún. amygdala idegsejtcsoport, ami egy, az agy halántéklebenyben lévő belső riasztórendszer érzékeli az ingert (stresszor), és döntést hoz: veszélyes- e vagy sem.
2. Ha veszélyesnek ítéli, riadóztatja a mellékveséket, akik kortizolt (stresszhormont) kezdenek el termelni.
3. A stresszhormon hatására felgyorsul a szívverés, emelkedik a pulzus, nő a vérnyomás és a vércukorszint
4. Ennek eredményeként több vér kerül az izmokba, azok megfeszülnek.
5. Kitágulnak a pupillák, az érzékek kiélesednek.
6. Az emésztőrendszer működése lelassul (hiszen arra most úgysincs szükség), és változik az immunrendszer működése is.
7. A szervezet felkészült arra, hogy támadjon vagy elmeneküljön.

Milyen tüneteket okoz a tartós stressz?

👉🏻 fejfájás
👉🏻 izomfeszültség (nyak, vállak)
👉🏻 gyulladásos folyamatok
👉🏻 csökkenő immunrendszer
👉🏻 emésztőszervi problémák (gyomorégés, reflux, hasmenés, puffadás, székrekedés)
👉🏻 menstruációs problémák
👉🏻 hangulat ingadozás, szorongás, depresszió
👉🏻 magas vérnyomás, szapora pulzus
👉🏻 hormonális diszfunkciók (pajzsmirigy, hasnyálmirigy stb.)

Hogyan segít a jóga?

Először is, segít kiszakadni a hétköznapok monotonitásából, más fajta inger éri az idegrendszert.” A jógagyakorlatok hatására az idegrendszer feloldja a káros energiablokkokat, elindítva az öngyógyulás folyamatát.

Szabályozza a légzést. Csökken a felületes légzés, és a tüdő nagyobb felületét lélegezzük át, beindítjuk a prána (életerő) áramlását.

Aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezért beindulnak a regeneráló folyamatok, segíti az integrálódást.

Testi szinten, oldja az izmok fezsültséget, segít megtanulni ellazulni. Az ászanák végzése, vagyis a testmozgás által minden irányba átmozgatjuk magunkat: előrehajolunk, hátrahajolunk, oldalra döntünk, csavarunk, fejjel lefelé vagyunk, így kívül-belül
átmasszírozzuk izmainkat és belső szerveinket, kioldva az ott lerakódott görcsöket, amelyek a feszültség fizikai megnyilvánulásai.

Segít elcsendesülni, és a fókuszt a jelenbe hozni, nem rágódni a múlton és nem aggódni a jövőért.

Segít a lelassulásban, befelé figyelésben. A relaxáció, koncentrációs gyakorlatok és a meditáció lefoglalja az elmét, kevésbé fog csapongani, és felismerhetjük létezésünk valódi természetét.

Ellenállóbbá tesz a mindennapos stressznek, fokozódik a szervezet stressztűrő képessége.

Pár hasznos tipp a jógaórán kívüli stresszoldáshoz:

🍃Hasi légzés, teljes jógalégzés: Bárhol bármikor, egy dugóban ülve, a munkahelyen, elalvás előtt, oldja a test feszültségét, és lassítja a légzést. Mély légzések, sóhajtások, szintén stresszoldó hatásúak.

🍃Vállak, nyak átmozgatása: vállkörzés, fejkörzés, tudatos figyelem a lapockákon, vállakon. Ha azt érezzük, hogy be vannak feszülve, tudatosan lazítsuk őket.

🍃Feszítés lazítás: egy egy területet megfeszítünk, majd hagyjuk ellazulni (pl ökölbe szorítani a kezeket, felhúzni a vállakat, grimaszolni, majd hagyni, hogy kioldódjon minden feszültség).

🍃Átdörzsöljük a testünket, szintén segíti a felgyülemlett feszültség oldását. Önmasszázs, a vállakon, karokon, nyak területén.

🍃Pár perc „énidő”, amikor a figyelmünket önmagunkra hozzuk, végig gondoljuk, hogy min is stresszelünk éppen, és keresünk egy pozitív képet, egy réten képzeljük el magunkat, vagy egy madárcsicsergős erdőben, kinek mi okoz megnyugvást. „Kilépünk” egy kis időre, integrálunk, töltődünk.

🍃Ahhoz, hogy megtanuljuk hosszú távon is kezelni a stresszt, érdemes rendszeresíteni a mindennapjainkba a jóga gyakorlását. Az ászanák végzése, pránajámák, relaxáció mind mind segíti a testi és mentális jólétünket, hogy stabilabbak és ellenállóbbak legyünk a mindennapos kihívásokkal
szemben…

Facebook